Het Boek

“De moord op RWAGASORE, de Burundese Lumumba“

Op 13 oktober 2011 is het vijftig jaar geleden dat de Griek Jean Kageorgis de Burundese eerste minister Louis Rwagasore vermoordde.  Die had niet eens drie weken daarvoor de eed afgelegd.  Belgische rechters hebben de moordenaar ter dood veroordeeld.  De executie is op 30 juni 1962 uitgevoerd, aan de vooravond van de onafhankelijkheid.

Enkele maanden na de executie spreekt een Burundese rechtbank vijf bijkomende doodstraffen uit, tegen vier Burundezen en een Griek, die ze als de opdrachtgevers voor de moord beschouwt.  Sporen die op betrokkenheid van Belgen wijzen – hoge ambtenaren van de voogdijoverheid en personen uit de politieke en financiële wereld in België -, zijn nooit terdege nagetrokken.

Rwagasore was de zoon van mwami Mwambutsa, het  Burundese staatshoofd.  Rwagasore was een rebelse figuur, die slecht lag bij de voogdijoverheid.  Ze legde hem huisarrest op, verbood hem aan politiek te doen en steunde daadwerkelijk de oppositie.

Door zijn handelwijze en het parcours dat Rwagasore aflegde, vertoont zijn ultrakorte loopbaan parallellen met die van de Congolese premier Patrice Lumumba.  Hij valt in zekere zin te beschouwen als de Burundese Lumumba.  De twee kenden elkaar en deelden sommige van hun nationalistische opvattingen.

Het boek steunt op het archief van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.  De informatie die er te vinden is in telexen en telegrammen, verhoren en processtukken, interne documenten, rapporten van de staatsveiligheid en persknipsels geven inzicht in wat er zich afspeelde.  Ze schetsen ook hoe de voogdijoverheid tegen Rwagasore aankeek.

De oorspronkelijke versie is in 2011 verschenen bij EPO.  De Franse vertaling is in 2012 uitgegeven door Editions Iwacu, een jonge Burundese uitgeverij (zie de pagina “Le livre” op deze blog).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s